Ξεκινάμε, λοιπόν, φέτος τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία, εμείς με τους συνεργάτες μας, επιλέξαμε να τα εντάξουμε στο έργο eTwinning "Art Code". Για το λόγο αυτό, πολλές από τις δράσεις (αν όχι όλες) θα είναι κοινές.
Για 1ο Θεματικό Κύκλο για το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη επιλέξαμε ⤵
Ζω καλύτερα καλύτερα - Ευ Ζην με θέμα "Αυτομέριμνα" και τίτλο "Κώδικας" Επικοινωνία/Διαδίκτυο
Με κώδικα επικοινωνώ, με ρομπότ συνομιλώ!
Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι τα παιδιά να αναπτύξουν ικανότητες επικοινωνίας και να κατανοήσουν ότι η ανάγκη για επικοινωνία αποτελεί χαρακτηριστικό κάθε ανθρώπου γιατί θέλει να εξωτερικεύσει σκέψεις, συναισθήματα, επιθυμίες και πραγματοποιείται με διάφορους τρόπους και μέσα, όπως σύμβολα, προφορικό και γραπτό λόγο, κίνηση, εικόνες, μουσική, τέχνη, τεχνολογία.
Ειδικότερα:
Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της επικοινωνίας και την έκφρασή της με διάφορους τρόπους (λεκτική-προφορική-γραπτή-σύμβολα, μη λεκτική, με την τεχνολογία)
Να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν μεταξύ τους
Να ανακαλύψουν σύμβολα και κώδικες επικοινωνίας και να καταλάβουν ότι τα γράμματα είναι σύμβολα με τα οποία σχηματίζονται οι λέξεις
Να εκφραστούν μη λεκτικά και να αναγνωρίσουν μη λεκτικά μηνύματα
Να αναγνωρίσουν συναισθήματα από λέξεις και γλώσσα σώματος.
Να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία για να επικοινωνήσουν (τηλέφωνο, email, βιντεοκλήση).
Να γνωρίσουν τα πλεονεκτήματα αλλά και τους κινδύνους του διαδικτύου (eSafety)
1o Εργαστήριο
Τίτλος: Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
1η δραστηριότητα
Παρουσιάζεται στην ολομέλεια η αφίσα της ημέρας.
Τα παιδιά καλούνται να προβληματιστούν πάνω στα ερωτήματα της ρουτίνας “Βλέπω-Σκέφτομαι-Αναρωτιέμαι”. Τι βλέπεις στην εικόνα; Τι σκέφτεσαι ότι μπορεί να συμβαίνει; Γιατί νομίζεις ότι υπάρχουν στόματα και αυτιά; Οι απαντήσεις των παιδιών καταγράφονται από τη νηπιαγωγό.
2η δραστηριότητα
Από τις απαντήσεις των παιδιών αυτή που κυριαρχεί είναι ότι οι άνθρωποι μιλάνε. Γιατί άραγε; Μα για να συνεννοηθούν, έρχεται η απάντηση γρήγορα. Και όταν δεν είναι όλοι από την ίδια χώρα πώς συνεννοούνται;
Εμφανίζεται ο χάρτης της Ευρώπης. Βρίσκουμε εκεί την Ελλάδα και τα Χανιά μας αλλά και τη Γεωργία (έχουμε 2 φίλους στην τάξη από εκεί), την Ιταλία και τη Σερβία (φίλοι μας από το έργο etwinning). Παρατηρούμε ότι είναι άλλη χώρα με άλλα χρώματα και άλλη σημαία. Αν πάμε στη Γεωργία πώς θα μιλήσουμε για να μας καταλάβουν; Τους φίλους μας εδώ πώς τους καταλαβαίνουμε; Οι απαντήσεις διάφορες και ενδιαφέρουσες.
3η δραστηριότητα
Ακούμε ένα ηχητικό αρχείο (από την επίσημη σελίδα της ημέρας) και προσπαθούμε να ξεχωρίσουμε τη δική μας γλώσσα. Η κα Μαρία μας βοηθάει να ξεχωρίσουμε και την αγγλική και μας μιλάει λίγο για αυτή. Μαθαίνουμε λοιπόν ότι τη χρησιμοποιούμε όλοι οι άνθρωποι για να συνεννοηθούμε και να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο. Είναι η κοινή μας γλώσσα.
4η δραστηριότητα
Αποφασίζουμε να στείλουμε κι εμείς ένα μήνυμα για τη συγκεκριμένη μέρα στους φίλους μας από το έργο etwinning. Με δημοκρατικές διαδικασίες καταλήγουμε να τους χαιρετίσουμε στα ελληνικά και στα αγγλικά σε τρεις διαφορετικές χρονικές στιγμές της ημέρας. Χωριζόμαστε σε ομαδούλες. Τρεις για τα ηχητικά μέρη και τρεις για τα εικαστικά.
5η δραστηριότητα
Δημιουργία αφίσας με τον ουρανό και τον ήλιο και ηχητικών κλιπ με τις λεξούλες “καλημέρα-καλησπέρα-καληνύχτα” στα ελληνικά και στα αγγλικά. Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κώδικα.
Το εργαστήριό μας ολοκληρωμένο φαίνεται αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι ➡
2o Εργαστήριο
Τίτλος: EU Code Week
1η δραστηριότητα
Ένα βασικό ίσως στοιχείο της επικοινωνίας είναι η γνωριμία μεταξύ μας. Χρειάζεται να γνωρίσουμε τους φίλους μας από το έργο, αλλά να μας γνωρίσουν και αυτοί με κάποιο τρόπο. Πώς θα μας γνωρίσουν όμως αφού είναι πολύ μακριά; Η νηπιαγωγός προτείνει να φτιάξει κάθε παιδί από ένα ρομποτάκι. Επιλέγονται διάφορα ελεύθερα σκίτσα από το διαδίκτυο, κάθε παιδί διαλέγει αυτό που του αρέσει και το χρωματίζει με τον τρόπο που αυτό θέλει.
2η δραστηριότητα
Τώρα τα ρομποτάκια μας είναι έτοιμα, αλλά στόμα έχουν και μιλιά δεν έχουν! Ας τους χαρίσουμε τη δική μας φωνούλα! Ηχογραφούμε τα παιδιά που παρουσιάζουν τους εαυτούς τους αναφέροντας σε τι είναι καλός ο κάθε ένας.
3η δραστηριότητα
Εμείς παρουσιαστήκαμε! Η τάξη μας όμως;; Ας φτιάξουμε μία αφίσα, με ένα μήνυμα που θα μας αντιπροσωπεύει. Η αφίσα μας γίνεται με τέμπερα και βασίζεται στον καλλιτέχνη της pop art Roy Lichtenstein με αφορμή το etwinning έργο μας.
4η δραστηριότητα
Και αφού το εικαστικό κομμάτι είναι έτοιμο, πάμε να βρούμε το μήνυμα! Ακούστηκαν πολλές ιδέες, οι οποίες καταγράφηκαν στον πίνακα. Ψηφίζουμε αυτή που μας αρέσει περισσότερο! “Σούπερ τέλεια” λοιπόν!
5η δραστηριότητα
Ωχ! Οι κυρίες έκρυψαν τα ρομπότ μας σε qr codes!! Μας έφτιαξαν και μια διαδρομή, που έχει αυτούς τους κώδικες δίπλα στα αρχικά μας και στο τέλος της διαδρομής είναι η αφίσα της τάξης μας! Αλλά εμείς θα καταφέρουμε να φτάσουμε στο τέλος; Μα φυσικά! Με τη βοήθεια του τάμπλετ, σαρώνουμε τον κωδικό qr, εμφανιζεται το ρομποτάκι και βρίσκουμε το παιδί στο οποίο ανήκει! Αν το βρούμε σωστά, προχωράμε στο επόμενο! Τα αποκωδικοποιήσαμε όλα!! Συμμετέχουμε, έτσι, στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα κώδικα παρουσιάζοντας τη δραστηριότητά μας
3o Εργαστήριο
Τίτλος: EU Code Week συνέχεια...
1η δραστηριότητα
Μας άρεσε τόσο πολύ που βρίσκαμε τα κρυμμένα μας ρομπότ, γι’ αυτό και προχωρήσαμε σε κάτι διαφορετικό! Αυτή τη φορά έπρεπε να ανακαλύψουμε ζωγραφιές που είχαν κρυφτεί μέσα σε κώδικες διαφορετικούς, κώδικες με αριθμούς, το 0 και το 1. Διαβάζαμε τον κώδικα λοιπόν στο πλέγμα και όπου είχε τον αριθμό 1, βάφαμε με μαύρο χρώμα το αντίστοιχο τετραγωνάκι, ενώ όπου είχε το 0, το αφήναμε λευκό. Ανακαλύψαμε έτσι διάφορα που είχαν δημιουργήσει άλλα σχολεία, δέντρα, καρδιές, το Ε, την ελληνική σημαία και πολλά άλλα!
2η δραστηριότητα
Φτιάχνουμε κι εμείς τον δικό μας κώδικα, τη δική μας ζωγραφιά δηλ που την κρύψαμε σε κώδικα για να τη βρουν τα άλλα σχολεία που συμμετέχουν και αυτά στην αντίστοιχη δράση του EU Code Week!
Το 2ο και το 3ο εργαστήριό μας ολοκληρωμένα φαίνονται αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι ⬇
4o Εργαστήριο
Τίτλος: Διαδίκτυο
1η δραστηριότητα
Διαβάζουμε την ιστορία του @Παπακη ντετέκτιβ από τη σελίδα safer internet 4 kids και κάνουμε ερωτήσεις κατανόησης. Μαθαίνουμε για το @ και που το χρησιμοποιούμε!
2η δραστηριότητα
Τι έχει ένας ντετέκτιβ;; Έχει κυάλια όπως ο Παπάκης! Φτιάχνουμε κι εμείς τα δικά μας κυάλια με ρολά από χαρτί υγείας, τέμπερες και φυσικά κορδονάκι, για να γίνουμε ντετέκτιβ του διαδικτύου.
3η δραστηριότητα
Ψάχνουμε κι εμείς στο διαδίκτυο να βρούμε πληροφορίες για το παπάκι. Πώς ξέρουμε όμως ότι οι πληροφορίες που βρίσκουμε είναι οι σωστές;; Ποιον μπορούμε να ρωτήσουμε για να μας βοηθήσει; Η απάντηση έρχεται γρήγορα από τα παιδιά! "Να πάρουμε την κα Πόπη, αφού είναι η κυρία μας θα ξέρει!" (Η κα Πόπη αυτό το διάστημα βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια)
4η δραστηριότητα
Κάνουμε βιντεοκλήση με την κα Πόπη!! Της εξηγούμε ότι ψάχνουμε πληροφορίες για το παπάκι και τα φτερά του και τη ρωτάμε αν η πάπια πετάει και γιατί έχει φτερά. Η κα Πόπη μας εξηγεί λίγο για τα φτερά της πάπιας, αλλά μας στέλνει και ένα email με ένα βίντεο και την σελίδα της βικιπαίδειας, όπου έχει πληροφορίες για την πάπια.
Μας εξηγεί ότι η σελίδα αυτή της βικιπαίδειας είναι ασφαλής και προσφέρει έγκυρες πληροφορίες για κάτι που αναζητούμε.
5η δραστηριότητα
Συνδεόμαστε στο email και βλέπουμε αυτά που μας έστειλε η κα Πόπη.
6η δραστηριότητα
Γινόμαστε ντετέκτιβ μαζί με τους γονείς μας και αναζητούμε πληροφορίες στο διαδίκτυο για το αγαπημένο μας ζώο➡
5o Εργαστήριο
Τίτλος: Διαδίκτυο συνέχεια...
1η δραστηριότητα
Με τη βοήθεια του @Παπάκη Ντετέκτιβ αλλά και του περσινού μας τραγουδιού, θυμόμαστε τους κανόνες του ασφαλούς διαδικτύου. Συζητάμε, τα παιδιά αναφέρουν και δικές τους εμπειρίες και τραγουδάμε πολύ!!
2η δραστηριότητα
Φτιάχνουμε τη δική μας ασπίδα, που θα μας βοηθήσει να προστατευτούμε από τους κινδύνους του διαδικτύου!
3η δραστηριότητα
Ηχογραφούμε ηχητικό μήνυμα για την αλόγιστη χρήση του διαδικτύου. Και μαζί με τους εταίρους μας στο eTwinning συμμετέχουμε στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Safer Internet.
Το 5ο εργαστήρι φαίνεται ολοκληρωμένο αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι
6o Εργαστήριο
Τίτλος: Διαδίκτυο συνέχεια...
1η δραστηριότητα
Τώρα που έχουμε κατανοήσει και μάθει τους κανόνες του ασφαλούς διαδικτύου, τι λέτε να συνδεθούμε με βιντεοκλήση με τους φίλους μας από το έργο etwinning και να γνωριστούμε;; Πάμε να επικοινωνήσουμε διαδικτυακά! Τι χρειάζεται για να γίνει αυτό; Συζήτηση στην ολομέλεια:
-να επικοινωνήσουν οι κυρίες για να το κανονίσουν
-να έχουμε ηυ και διαδίκτυο
-μπορούμε και από κινητό κυρία, από το βάιμπερ
2η δραστηριότητα
Η τηλεδιάσκεψη οργανώνεται με τους φίλους μας από τη Λίμνη Ευβοίας. Γνωριζόμαστε, τραγουδάμε ο ένας στον άλλο και περνάμε μία πολύ ιδιαίτερη ώρα, που τελειώνει πολύ γρήγορα!
3η δραστηριότητα
Επιστρέφουμε στην παρεούλα και συζητάμε αυτό που ζήσαμε! Εκτός από το διαδίκτυο, πώς αλλιώς θα μπορούσαμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους, αφού είναι μακριά;
-Να στείλουμε μήνυμα με το @.
-Να φτιάξουμε μία ζωγραφιά και να τη στείλουμε!
4η δραστηριότητα
Ο νέος μας φίλος το Bee-Bot έρχεται στην παρέα μας και μας δείχνει νέους τρόπους να ζωγραφίσουμε! Τα παιδιά με δοκιμές και εξερευνήσεις καταφέρνουν και δημιουργούν κύκλο με το ρομποτάκι! Ο ένας κύκλος έφερε και άλλον κύκλο. Τι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι κύκλοι; Οι ιδέες πολλές αλλά οι περισσότεροι επιμένουν στον χιονάνθρωπο. Πάμε λοιπόν να κάνουμε έναν χιονάνθρωπο για τους φίλους μας, να κάνουμε και άλλον κύκλο και να του φτιάξουμε τα υπόλοιπα στοιχεία του με κολλάζ! Το δώρο μας για τους φίλους μας είναι έτοιμο!
5η δραστηριότητα
Πώς μπορούμε να στείλουμε τον χιονάνθρωπό μας; Τα παιδιά αμέσως σκέφτηκαν το μέιλ αλλά και τη βιντεοκλήση για να δείξουν την κατασκευή τους. Αυτή τη φορά, όμως, δε θα χρησιμοποιήσουμε τρόπο διαδικτυακό, αλλά παραδοσιακό. Θέλουμε οι φίλοι μας να πάρουν στα χέρια τους το δώρο μας και να στολίσουν με αυτό την τάξη τους. Με το ταχυδρομείο θα μπορέσει ο χιονάνθρωπος να φτάσει στον προορισμό μας. Βάλαμε λοιπόν, την κατασκευή μας σε ένα φάκελο, κολλήσαμε το απαραίτητο γραμματόσημο και η κυρία ανέλαβε να το πάει στο ταχυδρομείο.
Το 6ο εργαστήρι φαίνεται ολοκληρωμένο αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι
Τέλος 1ου Θεματικού Κύκλου🔚
Comments