Τα εργαστήρια δεξιοτήτων ολοκληρώνονται με τον τέταρτο και τελευταίο θεματικό κύκλο. Τα εργαστήρια και αυτού του κύκλου είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning "Beebot discovers the life cycles".
Για τον 4ο Θεματικό Κύκλο το δίμηνο Απρίλιο-Μάιο επιλέξαμε ⤵
Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ - Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη
με θέμα: Ανθρώπινα Δικαιώματα και τίτλο: "Δικαίωμα για ένα καθαρό, υγιές και βιώσιμο περιβάλλον"
Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών για τις απειλούμενες με εξαφάνιση θαλάσσιες χελώνες, τους βιοτόπους τους και τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει ο άνθρωπος στο περιβάλλον. Τα παιδιά ενημερώνονται για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι θαλάσσιες χελώνες, τη σημασία της προστασίας της βιοποικιλότητας και την ανάγκη αρμονικής συνύπαρξης του ανθρώπου με το φυσικό περιβάλλον.
*Ο Θεματικός Κύκλος έχει πάρει στοιχεία από το πρόγραμμα "Νιρέττα η καρέτα" της MEDASSET.
1o Εργαστήριο
Τίτλος: Ο κύκλος ζωής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα
1η δραστηριότητα
Η συζήτηση ξεκινάει στην ολομέλεια και τα παιδιά αναφέρουν γνώσεις, ακούσματα ή εμπειρίες σχετικά με τη χελώνα καρέτα καρέτα. Παρακολουθούμε σχετικά βίντεο για να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες.
2η δραστηριότητα
Ψάχνουμε σε βιβλία και στο διαδίκτυο και βρίσκουμε εικόνες από τη ζωή και τον κύκλο αναπαραγωγής της θαλάσσιας χελώνας. Βάζουμε στη σειρά εικόνες με τα αντίστοιχα στάδια του κύκλου ζωής της. Ακολουθεί και σχετικό φύλλο εργασίας.
3η δραστηριότητα
Ο κύκλος ζωής της θαλάσσιας χελώνας καρέτα καρέτα αποδόθηκε και σε μία συνεργατική ζωγραφική από όλα τα μέλη του eTwinning έργου μέσα από ένα διαδικτυακό εργαλείο. Κάθε σχολείο ανέλαβε να σχεδιάσει ένα στάδιο του κύκλου ζωής της. Εμείς ζωγραφίσαμε τη χελώνα που γεννάει τα αυγά της.
4η δραστηριότητα
Στην ολομέλεια συζητάμε για το πόσο επηρεάζεται ο κύκλος ζωής της θαλάσσιας χελώνας από την ανθρώπινη συμπεριφορά και για την προστασία της! 'Ολοι και όλα είμαστε απαραίτητοι, ζώα, άνθρωποι, φυτά και πρέπει να συνυπάρχουμε αρμονικά. Γίνεται αναφορά στον Σύλλογο Προστασίας της Θαλάσσιας Χελώνας "Αρχέλων", τον οποίο και θέλουμε να συναντήσουμε για να μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε!
5η δραστηριότητα
Η κυρία επικοινωνεί με τον Σύλλογο "Αρχέλων" και κανονίζει μια διαδικτυακή συνάντηση μαζί του. Στη διαδικτυακή μας συνάντηση ενημερωθήκαμε για τη ζωή της θαλάσσιας χελώνας, την ανατομία της, την αναπαραγωγή της και το τι πρέπει να κάνουμε αν βρούμε θαλάσσια χελώνα. Περιηγηθήκαμε, επίσης, στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και πήραμε πληροφορίες για τη δράση του. Στη συνέχεια είδαμε άρρωστες χελώνες, μάθαμε τα ονόματά τους και την ιστορία τους. Η συνάντηση έκλεισε με δικές μας ερωτήσεις και απορίες.
6η δραστηριότητα
Μετά τη διαδικτυακή μας συνάντηση με τις χελώνες ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τη δική μας θαλάσσια χελώνα. Μια μεγάααααλη χελώνα από αυγοθήκες μας κάνει πλέον παρέα στο σχολείο μας.
2o Εργαστήριο
Τίτλος: παιχνίδι ρόλων με τον κύκλο ζωής της καρέτα καρέτα
1η δραστηριότητα
Και τώρα ήρθε η ώρα να παίξουμε και να δραματοποιήσουμε τον κύκλο ζωής της καρέτα καρέτα. Διαλέξαμε τον ρόλο που θέλουμε να υποδυθούμε, τη χελώνα ή τα χελωνάκια, δικαιολογώντας την επιλογή μας.
2η δραστηριότητα
Κατασκευάσαμε μάσκες για τις χελώνες και καπέλα για τα χελωνάκια.
3η δραστηριότητα
Η αφήγηση αρχίζει, η "θαλασσινή" μουσική ακούγεται και το παιχνίδι ρόλων ξεκινάει...
3o Εργαστήριο
Τίτλος: Ποίημα για την καρέτα καρέτα
1η Δραστηριότητα
Μικροί ποιητές εν δράσει! Οι πληροφορίες που μάθαμε στα προηγούμενα εργαστήρια για τη θαλάσσια χελώνα και τον κύκλο ζωής της έγιναν λέξεις και στίχοι στο δικό μας ποίημα. "Ένα ποίημα για την καρέτα καρέτα" είναι ο τίτλος του και μέχρι να βρούμε τους στίχους και να καταλήξουμε στις λέξεις που μας ταιριάζουν περισσότερο, αλλάξαμε πολλές γνώμες.
2η Δραστηριότητα Το ποίημα είναι γραμμένο στον πίνακα από την κυρία και τώρα είναι η σειρά μας να το γράψουμε ή μάλλον να το αντιγράψουμε. Καθένας διαλέγει τις λεξούλες που θέλει να αντιγράψει και όταν συγκεντρωθούν όλες, τις βάζουμε στη σωστή σειρά, τις κολλάμε σε ένα κάνσον και το ποίημά μας στολίζει πλέον την τάξη μας.
3η Δραστηριότητα
Πολύ γρήγορα το μάθαμε απέξω και το απαγγέλναμε συνέχεια. Γεμάτοι ενθουσιασμό το ηχογραφήσαμε και το στείλαμε στους eTwinning φίλους μας. Αντίστοιχα μας έστειλαν και αυτοί τα δικά τους ποιήματα τα οποία ακούσαμε πολλές φορές!
4o Εργαστήριο
Τίτλος: Προστάτες θαλάσσιων χελωνών
1η δραστηριότητα
Πλέον γνωρίζουμε πολύ καλά ότι οι θαλάσσιες χελώνες, παρόλο που υπάρχουν από την εποχή των δεινοσαύρων, στις μέρες μας θεωρούνται είδος υπό εξαφάνιση. Έτσι και εμείς προσπαθήσαμε να στείλουμε τα δικά μας μηνύματα για την προστασία τόσο των ίδιων των χελωνών όσο και του περιβάλλοντός τους. Είδαμε εικόνες που μας δείχνουν τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη θαλάσσια χελώνα αλλά και εικόνες με ενέργειες που τη βλάπτουν. Για κάθε εικόνα αποφασίσαμε το μήνυμα που θέλουμε να στείλουμε και το καταγράψαμε.
2η δραστηριότητα
Ηχογραφήσαμε τα μηνύματά μας και προσθέσαμε τις φωνούλες μας στις εικόνες. Ανεβάσαμε το βιντεάκι στο youtube για να ενημερώσουμε όσους περισσότερους μπορούμε για τους κανόνες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας
3η δραστηριότητα
Την ίδια δραστηριότητα με τα ηχογραφημένα μηνύματα υλοποίησαν και οι εταίροι μας στο έργο. Ακούσαμε, λοιπόν, και τα δικά τους μηνύματα και εντοπίσαμε κοινά μηνύματα αλλά και άλλα διαφορετικά από τα δικά μας. Στο κοινό μας κανάλι στο youtube μπορείτε να παρακολουθήσετε όλα τα βιντεάκια ▶️ https://youtube.com/@beebotlifecyclechannel1
5o Εργαστήριο
Τίτλος: Διαδικτυακά Παιχνίδια
1η Δραστηριότητα Οι παραπάνω κανόνες προστασίας της θαλάσσιας χελώνας με τις εικόνες και τα ηχογραφημένα μηνύματα έγιναν και διαδικτυακό παιχνίδι στο learning apps για μεγαλύτερη εμπέδωση.
2η Δραστηριότητα Αντίστοιχα παιχνίδια δημιούργησαν και οι εταίροι μας με τις δικές τους οδηγίες και πληροφορίες για τη θαλάσσια χελώνα. Μέσα από το παιχνίδι διασκεδάσαμε αλλά και ξαναθυμηθήκαμε πολλά
6o Εργαστήριο
Τίτλος: Αξιολόγηση
Και αυτός ο Θεματικός μας Κύκλος αξιολογήθηκε στο τέλος του από τα παιδιά. Η ιδρύτρια του eTwinning έργου μας, δημιούργησε ένα διαδικτυακό quiz. Τα παιδιά από όλα τα σχολεία απάντησαν στις ερωτήσεις και έδωσαν έτσι την ανατροφοδότηση τους για τον συγκεκριμένο κύκλο.
Τέλος 4ου Θεματικού Κύκλου🔚
Comments