top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

eTwinning και Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Φροντίζω το περιβάλλον

Έγινε ενημέρωση: 24 Μαΐ 2023

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων συνεχίζονται με τον τρίτο θεματικό κύκλο. Τα εργαστήρια και αυτού του κύκλου, όπως του 1ου και του 2ου, είναι ενταγμένα στο ευρωπαϊκό έργο eTwinning "Beebot discovers the life cycles".


Για τον 3ο Θεματικό Κύκλο το δίμηνο Φεβρουάριο - Μάρτιο επιλέξαμε

Φροντίζω το περιβάλλον

με θέμα "Οικολογία"

και τίτλο "Η σημασία του κύκλου ζωής του φυτού για τον άνθρωπο"



Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι η ανάπτυξη και η ενίσχυση της περιβαλλοντικής συνείδησης καθώς και η ανάληψη πρωτοβουλιών θέτοντας τη βάση για κοινωνική και εθελοντική προσφορά.


*Ο Θεματικός Κύκλος έχει πάρει στοιχεία από το πρόγραμμα " Οι νέοι σε δράση" του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού και του WWF.



1o Εργαστήριο

Τίτλος: Ο κύκλος ζωής των φυτών


1η δραστηριότητα

Στην παρεούλα παρουσιάζουμε εποπτικό υλικό με διάφορα φυτά, καλλωπιστικά και φαρμακευτικά όπως πχ τριαντάφυλλο, μαργαρίτα, παπαρούνα, χαμομήλι, λεβάντα, καλέντουλα κ.α. Παρατηρούμε τις εικόνες και αναφερόμαστε σε ομοιότητες και διαφορές. Η συζήτηση οδηγεί στον κύκλο ζωής των φυτών. Δουλεύουμε στη συνέχεια ατομικά στα τραπεζάκια με αντίστοιχα φύλλα εργασίας γλώσσας και μαθηματικών.

2η δραστηριότητα

Γνωρίζουμε τα μέρη του φυτού: ρίζα, βλαστός (κοτσάνι), φύλλα, άνθος, μπουμπούκι, πέταλα, γύρη (με αφορμή τη γύρη γίνεται αναφορά στις μέλισσες και στην επικονίαση). Φτιάχνουμε πλαστικοποιημένο παιχνίδι γλώσσας με τα μέρη του φυτού, το οποίο παραμένει στη γωνιά της γλώσσας, ώστε να το παίζουμε στις ελεύθερες δραστηριότητες.

3η δραστηριότητα

Τα παιδιά φέρνουν από το σπίτι τους μικρά κεσεδάκια, τα οποία γεμίζουμε με βαμβάκι ή χώμα. Ακολουθεί συζήτηση και προβληματισμός για το τι μπορούμε να κάνουμε με αυτά και μετά από διάφορες υποθέσεις των παιδιών, καταλήγουμε να φυτέψουμε μέσα τους φακές. Τα κεσεδάκια παραμένουν για παρατήρηση στη γωνιά του eTwinning. Τα παίρνουμε στο σπίτι μας, όταν πια έχουν βλαστήσει.



4η δραστηριότητα

Στις σελίδες ενός βιβλίου, βάζουμε λουλούδια που φέρνουν τα παιδιά από το σπίτι τους ή τον κήπο τους με σκοπό να τα αποξηράνουμε. Περιμένουμε.. και όταν πια έχουν αποξηραθεί δημιουργούμε κολλάζ.



2o Εργαστήριο

Τίτλος: παιχνίδι ρόλων με τον κύκλο ζωής των φυτών


1η δραστηριότητα

Συσχετίζουμε τα μέρη του ανθρώπινου σώματος με τα μέρη του φυτού. Παίζουμε ατομικά, σε ζευγάρια και ομαδικά. Τα πόδια μας γίνονται ρίζες, το σώμα μας βλαστός, τα χέρια μας κλαδιά.

2η δραστηριότητα

Κατασκευάζουμε καπέλο - στεφάνι σε σχήμα δέντρου. Φτιάχνουμε, επίσης κι έναν λουλούδι και παίζουμε παιχνίδι ρόλων με το κοτσάνι και τα φύλλα.

3η δραστηριότητα

Όλοι μαζί σε έναν κύκλο, με τη βοήθεια της μουσικής, φορώντας τα καπέλα μας και κρατώντας τα κοτσάνια μας, κάνουμε το role playing του κύκλου της ζωής του φυτού. Ανοίγουμε τα πέταλά μας στον ήλιο και γινόμαστε κλαδιά που τα κουνάει με διαφορετικούς τρόπους ο αέρας. Άνοιξη!

Τίτλος: ”Το σποράκι που γίνεται δεντράκι”



3o Εργαστήριο

Τίτλος: Scratch

1η Δραστηριότητα Με τους φίλους μας στο eTwinning αποφασίζουμε κάθε σχολείο να δημιουργήσει το δικό του παιχνίδι προγραμματισμού στο Scratch, το οποίο θα είναι σχετικό με τη φροντίδα του φυτού! Το δικό μας παιχνίδι μπορείτε να το παίξετε κι εσείς, πατώντας την πράσινη σημαιούλα!

2η Δραστηριότητα Παίζουμε το παιχνίδι μας στο Scratch, αλλά και όλα τα άλλα παιχνίδια που δημιούργησαν οι φίλοι μας και....... μαθαίνουμε παίζοντας!!




4o Εργαστήριο

Τίτλος: Μαθαίνοντας έξω από το σχολείο


1η δραστηριότητα

Ήρθε η ώρα να φυτέψουμε τα δικά μας φυτά, να τα φροντίσουμε και να τα βλέπουμε να μεγαλώνουν! Κάνουμε συζήτηση στην παρεούλα μας για τη φύτεψη και πως τη φανταζόμαστε. Η έκπληξη της ημέρας... τα μικρά φυτά μας, πιπεριές κόκκινες, πράσινες, κίτρινες, κολοκυθάκια, μελιτζάνες, βλήτα, σέλινο και μαιντανό, που περιμένουν να φυτευτούν. Χωριζόμαστε σε ζευγάρια. Το κάθε ζευγάρι θα είναι υπεύθυνο για ένα φυτό. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα μοιραστούμε τους καρπούς του ή θα πάρουμε μια ριζούλα στο σπίτι μας (πχ από το σέλινο).

2η δραστηριότητα

Βγαίνουμε στην αυλή, πλένουμε τις γλάστρες μας, ετοιμάζουμε το χώμα και τα εργαλεία μας! Βάζουμε το χώμα στις γλάστρες και το ποτίζουμε. Γράφουμε τα ονόματά μας στις γλάστρες μας. Τώρα είμαστε έτοιμοι/ες!!!

3η δραστηριότητα

Βάζουμε ένας ένας τα φυτά μας στις γλάστρες και τα ποτίζουμε. Συζητάμε τυχόν απορίες, αναφέρουμε τα ονόματα των φυτών και το τί παράγουν.

4η δραστηριότητα

Γράφουμε τα ονόματα των φυτών, τα πλαστικοποιούμε για να αντέξουν και τα καρφώνουμε στο χώμα δίπλα στο αντίστοιχο φυτό. Τώρα όλοι γνωρίζουμε το φυτό που φροντίζουμε με το όνομά του!!


5o Εργαστήριο

Τίτλος: Δράση εθελοντισμού


1η Δραστηριότητα Στην παρεούλα μας συζητάμε για τον εθελοντισμό. Τί είναι δηλ. αυτός ο εθελοντισμός, τι σημαίνει ακριβώς; Βρίσκουμε παραδείγματα εθελοντικής δράσης, με το πιο γνωστό σε όλους μας (αφού έχουμε αναφερθεί και συνεργαστεί με αυτό και την περσινή χρονιά) ”Το χαμόγελο του παιδιού”. Εμείς άραγε, πώς θα μπορούσαμε εθελοντικά να βοηθήσουμε το περιβάλλον γύρω μας; Ειπώθηκαν διάφορες προτάσεις από τα παιδιά και επικράτησαν δύο, με τις οποίες συμφώνησαν όλα: να φυτέψουμε δεντράκι και στο διπλανό μας γηπεδάκι και να φτιάξουμε ταΐστρες για τα ζωάκια της περιοχής!

2η Δραστηριότητα Επισκεπτόμαστε το γήπεδο, που γειτνιάζει με το σχολείο μας. Στην παρέα μας, ήρθε και εκπρόσωπος του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και μας βοήθησε να φυτέψουμε μια υπέροχη Μουριά (ευγενική χορηγία του Συλλόγου μας και τον ευχαριστούμε πολύ, γιατί είναι πάντα δίπλα μας!), την οποία και παρατηρούμε. Μιλάμε για άλλα είδη δέντρων που υπάρχουν κοντά, όπως το κυπαρίσσι και τις ελιές και τη χρησιμότητά τους.

3η δραστηριότητα:

Απεικονίζουμε τη δραστηριότητα του φυτέματος σε φύλλο εργασίας για να μείνει στον φάκελό μας!

4η δραστηριότητα:

Σε ατομικές εργασίες, με πηλό, το κάθε παιδί φτιάχνει μια τρισδιάστατη μουριά, όπως τη θυμάται από τη δεντροφύτευση.

5η δραστηριότητα:

Φτιάχνουμε τις 3d ταΐστρες μας για τα ζωάκια που κυκλοφορούν γύρω μας. Επικεντρωνόμαστε σε ταΐστρες πουλιών και χρησιμοποιούμε ανακυκλώσιμα υλικά. Το αποτέλεσμα μας ενθουσιάζει! Μακάρι να αρέσει και στα πουλάκια!!


6o Εργαστήριο

Τίτλος: Αξιολόγηση


Και αυτός ο Θεματικός μας Κύκλος αξιολογήθηκε στο τέλος του από τα παιδιά. Η ιδρύτρια του eTwinning έργου μας, δημιούργησε ένα διαδικτυακό quiz. Τα παιδιά από όλα τα σχολεία απάντησαν στις ερωτήσεις και έδωσαν έτσι την ανατροφοδότηση τους για τον συγκεκριμένο κύκλο.



Τέλος 3ου Θεματικού Κύκλου🔚



41 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page