Τα εργαστήρια δεξιοτήτων συνεχίζονται με τον δεύτερο θεματικό κύκλο. Τα εργαστήρια και αυτού του κύκλου, όπως και του πρώτου, είναι ενταγμένα στο έργο eTwinning "Beebot discovers the life cycles".
Για τον 2ο Θεματικό Κύκλο το δίμηνο Δεκέμβρη- Ιανουάριο επιλέξαμε ⤵
Δημιουργώ και Καινοτομώ - Δημιουργική Σκέψη και Πρωτοβουλία
με θέμα "STEM /Εκπαιδευτική Ρομποτική"
και τίτλο “Η σημασία του καιρού στον κύκλο ζωής των πιγκουίνων”
Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι η ανάπτυξη δεξιοτήτων και πρακτικών Υπολογιστικής Σκέψης μέσω διδακτικών ακολουθιών που αξιοποιούν την Υπολογιστική Επιστήμη. Μέσα από προβλήματα που απαιτούν επίλυση οι μαθητές διερευνούν τις παραμέτρους που πρέπει να λάβει υπόψη της μια ομάδα ερευνητών για την επίλυση του προβλήματος, σχεδιάζουν και κατασκευάζουν τα δικά τους επιστημονικά όργανα με απλά υλικά, γνωρίζουν τις μεταβλητές που συνθέτουν την καταγραφή αλλά και την πρόβλεψη των καιρικών συνθηκών.
*Ο Θεματικός Κύκλος είναι βασισμένος στο πρόγραμμα " Μικροί Μετεωρολόγοι" που υπάρχει στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.
1o Εργαστήριο
Τίτλος: Πιγκουίνοι!!!
1η δραστηριότητα
Επόμενος κύκλος ζωής που θα διερευνήσουμε σύμφωνα με το έργο μας είναι αυτός των πιγκουίνων!! Χειμώνας, λοιπόν, (τυπικά, γιατί ουσιαστικά εδώ στα Χανιά μας.... ο χειμώνας και το κρύο καθυστερούν πολύ!) και χαρακτηριστικό καιρικό φαινόμενο του χειμώνα, η χιονόπτωση και ο πάγος. Και ποιο ζώο μας έρχεται στο μυαλό ακούγοντας τη λέξη πάγος...με μια φωνή...οι πιγκουίνοι!!!! Με τους πιγκουίνους και το φυσικό τους περιβάλλον ασχοληθήκαμε στο συγκεκριμένο εργαστήρι. Μέσα από βιντεάκια, εποπτικό υλικό και βιβλία γνωρίσαμε τους πιγκουίνους και μάθαμε πολλές πληροφορίες για τη ζωή τους και το περιβάλλον τους.
2η δραστηριότητα
Ομαδικό κολλάζ πιγκουίνου με πον πον. Δίνουμε στον πιγκουίνο μας το όνομα “πένγκουιν” μετά από ψηφοφορία.
3η δραστηριότητα
Συζητάμε για τον κύκλο ζωής των πιγκουίνων. Αβγό - επώαση - εκκόλαψη - νεοσσός - ενήλικας πιγκουίνος. Βάζουμε στη σειρά τις αντίστοιχες καρτέλες. Ακολουθεί φύλλο εργασίας με τα στάδια ζωής του πιγκουίνου.
4η δραστηριότητα
Τώρα είναι η σειρά της μελισσούλας μας beebot, να ακολουθήσει τη σωστή διαδρομή με τα στάδια ζωής του πιγκουίνου. Αναλυτικά η δραστηριότητα εδώ.
5η δραστηριότητα
Δραματοποιούμε τον κύκλο ζωής των πιγκουίνων αφού έχουμε πρώτα περπατήσει ως πιγκουίνοι και έχοντας περάσει από “σταθμούς”. Στο πάτωμα υπήρχαν εικόνες από κάθε φάση του κύκλου ζωής του πιγκουίνου.
6η δραστηριότητα
Κάθε παιδί κατασκευάζει τη δική του μάσκα πιγκουίνου, τις οποίες μετά θα χρησιμοποιήσουμε στη δραματοποίηση που θα ακολουθήσει.
7η δραστηριότητα
Role playing, (δραματοποίηση) με τον κύκλο της ζωής των πιγκουίνων. Δημιουργούμε και δραματοποιούμε τη δική μας ιστορία με τίτλο “ένας πιλότος στην Αρκτική".
8η δραστηριότητα
Φτιάχνουμε "δαχτυλοπιγκουινάκια" για να παίζουμε τις δικές μας ιστορίες με ήρωες τους πιγκουίνους.
2o Εργαστήριο
Τίτλος: Καιρικά Φαινόμενα
1η δραστηριότητα
Στην Ανταρκτική που ζουν οι πιγκουίνοι, ολόγυρα υπάρχουν πάγοι και η θερμοκρασία είναι πολύ πεσμένη. Εδώ σε μας τα πράγματα όμως, είναι διαφορετικά! Παρατηρούμε καθημερινά τον ουρανό γύρω από το σχολείο μας και καταγράφουμε σε έναν online πίνακα αναφοράς τα καιρικά φαινόμενα της κάθε μέρας. Το ίδιο κάνουν και οι εταίροι μας στο etwinning. Έτσι κάθε μέρα ξέρουμε τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις περιοχές των νηπιαγωγείων του έργου μας και σχολιάζουμε ομοιότητες και διαφορές. Στο τέλος του μήνα αποτυπώνουμε σε έναν συγκεντρωτικό πίνακα τη μηνιαία καταγραφή του καιρού.
2η δραστηριότητα
Βλέπουμε video με καιρικά φαινόμενα από τον υπόλοιπο κόσμο και τα αποτυπώνουμε σε ελεύθερη ζωγραφική. Ακολουθούν φύλλα εργασίας με θέμα τα καιρικά φαινόμενα και η δραματοποίησή τους.
3η δραστηριότητα
Μια βροχερή μέρα ήταν η αφορμή για να γίνουμε μικροί επιστήμονες. Πως δημιουργείται άραγε η βροχή; Την απάντηση προσπαθήσαμε να τη δώσουμε μέσα από ένα πείραμα.
4η δραστηριότητα
Και επειδή το πείραμα της βροχής μας ενθουσίασε πάρα πολύ ακολούθησε άλλο ένα πείραμα πιο "παγωμένο" αυτή τη φορά, το πείραμα του παγετού.
Και τα δύο πειράματα μπορείτε να τα παρακολουθήσετε στο βιντεάκι που ακολουθεί👇
5η δραστηριότητα
Φυσικά δε θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στο αγαπημένο φαινόμενο όλων μας, το ουράνιο τόξο. Ενημερωθήκαμε μέσα από βίντεο για το πως σχηματίζεται, παρατηρήσαμε και μάθαμε τα χρώματά του και τη σειρά τους, το ζωγραφίσαμε αλλά και το δημιουργήσαμε με πλαστελίνη.
6η δραστηριότητα
Με ένα κομμάτι χαρτί, με δύο ποτήρια νερό και με μαρκαδόρους δημιουργήσαμε το δικό μας ουράνιο τόξο. Επιφωνήματα ενθουσιασμού συνόδευσαν τη στιγμή της αποκάλυψής του.
3o Εργαστήριο
Τίτλος: Μετεωρολογικά Όργανα
1η δραστηριότητα
Αφού γνωρίσαμε τα διάφορα καιρικά φαινόμενα ήρθε η ώρα να φτιάξουμε τα δικά μας μετεωρολογικά όργανα για να συγκεντρώσουμε στοιχεία για συγκεκριμένα φαινόμενα. Συγκεκριμένα ασχοληθήκαμε με τη βροχή και τον άνεμο. Πώς μπορούμε να μετρήσουμε τη βροχή που πέφτει; Πώς μπορούμε να μετρήσουμε την ταχύτητα του ανέμου; Οι απαντήσεις και οι ιδέες πολλές!
2η δραστηριότητα
Οι μετεωρολόγοι για να μετρήσουν τον όγκο της βροχής που πέφτει χρησιμοποιούν το βροχόμετρο. Έτσι και εμείς, σαν μικροί μετεωρολόγοι, φτιάξαμε το δικό μας αυτοσχέδιο βροχόμετρο με ένα πλαστικό μπουκάλι, χαλικάκια και έναν χάρακα. Το βροχόμετρο βρίσκεται στην αυλή μας και κάθε φορά που βρέχει μετράμε το ύψος του νερού.
3η δραστηριότητα
Οι μετεωρολόγοι εκτός από το βροχόμετρο χρειάζονται και ανεμόμετρο για να μετράνε την ταχύτητα του ανέμου. Το δικό μας ανεμόμετρο φτιάχτηκε πολύ εύκολα με ένα γλαστράκι γεμάτο χαλίκια, ένα μολύβι με γόμα, 4 χάρτινα ποτήρια και 4 ορθογώνιες λωρίδες χαρτόνι. Και αυτό το μετεωρολογικό όργανο έχει πάρει τη θέση του στην αυλή και γυρίζει ανάλογα με την ταχύτητα του ανέμου.
Η 2η και η 3η δραστηριότητα φαίνονται στην παρουσίαση που ακολουθεί👇
4o Εργαστήριο
Τίτλος: Παίζοντας με τον καιρό
1η δραστηριότητα
Και τώρα που έχουμε μάθει τόσα πολλά πράγματα για τον καιρό, ήρθε η ώρα να παίξουμε. Μαζί με τους etwinning φίλους μας δημιουργήσαμε το δικό μας online παιχνίδι για τον καιρό. Κάθε σχολείο θέτει τον δικό του κανόνα επιλέγοντας ένα καιρικό φαινόμενο. Ο κανόνας σχετίζεται με μία κίνηση. Όταν ένας παίκτης πέφτει πάνω σε ένα καιρικό φαινόμενο τότε πρέπει να εκτελεί την κίνηση που κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο. Ο δικός μας κανόνας κρύβεται πίσω από το σύννεφο...
2η δραστηριότητα
Πριν παίξουμε το παιχνίδι δραματοποιούμε όλες τις κινήσεις που έχουν προτείνει τα υπόλοιπα σχολεία και κρύβονται πίσω από τα διάφορα καιρικά φαινόμενα.
3η δραστηριότητα
Και τώρα ήρθε η ώρα για παιχνίδι...ρίχνουμε το ζάρι...μετακινούμε το πιόνι...αν πέσουμε πάνω σε κάποιο καιρικό φαινόμενο, εκτελούμε την κίνηση ...ρίχνει το ζάρι ο επόμενος παίκτης ...Ποιος άραγε θα φτάσει πρώτος στο τέλος;
5o Εργαστήριο
Τίτλος: Δελτίου καιρού
1η δραστηριότητα
Παρακολουθούμε διάφορα δελτία καιρού και συζητάμε για τις πληροφορίες που μας δίνουν. Παρατηρούμε και την εφαρμογή του καιρού στο κινητό τηλέφωνο.
2η δραστηριότητα
Τι λέτε να παρουσιάσουμε το δικό μας δελτίο καιρού; Ναιιιιιιιιιιιιιιιι!!!! Ζωγραφίζουμε τον εαυτό μας ως μετεωρολόγο και παρουσιαστή του δελτίου καιρού.
3η δραστηριότητα
Εντοπίζουμε στον χάρτη το μέρος που κατοικούμε και φτιάχνουμε τον δικό μας χάρτη της Κρήτης.
4η δραστηριότητα
Οι παρουσιαστές παίρνουν θέση, το δελτίο ξεκινάει και η κάμερα καταγράφει...
Τα δελτία των συνεργαζόμενων σχολείων έχουν ανέβει στο κοινό μας κανάλι στο YouTube και μπορείτε να τα δείτε κι εσείς εδώ 👇
6o Εργαστήριο
Τίτλος: Αξιολόγηση
Και αυτός ο Θεματικός μας Κύκλος αξιολογήθηκε στο τέλος του από τα παιδιά. Η ιδρύτρια του eTwinning έργου μας, δημιούργησε ένα διαδικτυακό quiz. Τα παιδιά από όλα τα σχολεία απάντησαν στις ερωτήσεις και έδωσαν έτσι την ανατροφοδότηση τους για τον συγκεκριμένο κύκλο.
Τέλος 2ου Θεματικού Κύκλου🔚
Comentários