top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Φροντίζω το περιβάλλον

Τα εργαστήρια δεξιοτήτων συνεχίζονται με τον τρίτο θεματικό κύκλο.


Για τον 3ο Θεματικό Κύκλο το δίμηνο Φεβρουάριο - Μάρτιο επιλέξαμε

Φροντίζω το περιβάλλον

με θέμα "Κλιματική αλλαγή"

και τίτλο “Κώδικας” Περιβάλλον

Το ρομποτάκι ενεργοποιείται, για το κλίμα κινητοποιείται!



Βασικός σκοπός του θεματικού κύκλου είναι τα παιδιά να ευαισθητοποιηθούν για το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και να υιοθετήσουν φιλοπεριβαλλοντική συμπεριφορά.


Επιμέρους στόχοι:

  • να αναγνωρίσουν ότι ο άνθρωπος μπορεί να διαταράξει ή να διαφυλάξει την ισορροπία της φύσης και να υιοθετήσουν στάσεις και συμπεριφορές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος

  • να προβληματίζονται για την ανθρώπινη συμβολή στην κλιματική κρίση

  • να ενημερωθούν για τα 4 "ζωτικά σημεία της γης" από τα οποία εξαρτάται η πλανητική υγεία

  • να γνωρίζουν πώς λειτουργεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου

  • να ενημερωθούν για τις αιτίες και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής



1o Εργαστήριο

Τίτλος: Το Βρωμοχώρι


1η δραστηριότητα

Τα παιδιά επιλέγουν να διαβάσουμε το παραμύθι “το Βρωμοχώρι” για να το εντάξουμε στη βιβλιοθήκη της τάξης μας και έτσι γίνεται μια πρώτη εισαγωγή στο θέμα.

2η δραστηριότητα

Συζητάμε την ιστορία μέσα από ερωτήσεις κατανόησης. Τι συνέβη στο χωριό; Τι πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι; Τι λύσεις βρήκαν; Ποιοι βοήθησαν;

3η δραστηριότητα

Μας αρέσει πολύ και αποφασίζουμε να το αποδώσουμε εικαστικά. Μετά από συζήτηση, αποφασίζουμε να φτιάξουμε ένα κολλάζ με το Βρωμοχώρι και το Καθαροχώρι. Οργανώνουμε τη σκέψη μας και καταγράφουμε τα υλικά και τα στοιχεία που χρειαζόμαστε για το κολλάζ μας.

4η δραστηριότητα

Δημιουργία κολλάζ


2o Εργαστήριο

Τίτλος: Περιβάλλον και Ζωτικά Σημεία της Γης

(με υλικό διαμορφωμένο στα ελληνικά από τη σελίδα Home | NASA Climate Kids)


1η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το παραμύθι “Τζότζο, ο μικρός σκαντζόχοιρος και ΟΙ ΣΟΥΠΕΡ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ ΓΗΣ” της συναδέλφου Ειρήνης Πετρίδου. Συζητάμε πάνω σε αυτό και μένουμε στην εικόνα στο τέλος όπου η Γη μας ζητάει βοήθεια. Τι συμβαίνει; Τι θέλει να μας πει;


2η δραστηριότητα

Με απλά και κατανοητά λόγια για τα παιδιά, παρουσιάζονται τα 4 ζωτικά σημεία της Γης (αέρας, θερμοκρασία, θαλάσσιος πάγος, στάθμη της θάλασσας).

3η δραστηριότητα

Τι σημαίνει “αέρας”; Μιλάμε για τη ρύπανση του αέρα, αιτίες και πραγματικότητα. Παρατηρούμε στη σελίδα https://climatekids.nasa.gov/time-machine/ την αλλαγή στην ατμόσφαιρα με την πάροδο των ετών.

4η δραστηριότητα

Βλέπουμε το παρακάτω βιντεάκι και το σχολιάζουμε.

5η δραστηριότητα

Τι νομίζουμε ότι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε τη Γη; Συζητάμε στην παρεούλα και καταγράφουμε τις ιδέες των παιδιών

6η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το βιβλίο “Ο αέρας που αναπνέουμε


3o Εργαστήριο

Τίτλος: Περιβάλλον και Ζωτικά Σημεία της Γης (συνέχεια)


1η δραστηριότητα

Τι σημαίνει “θερμοκρασία”; Πώς μετράμε τη θερμοκρασία στη Γη; Μιλάμε για το φαινόμενο του θερμοκηπίου, τι είναι, πώς λειτουργεί, τι προκαλεί. Παρατηρούμε στη σελίδα https://climatekids.nasa.gov/time-machine/ την αλλαγή στη θερμοκρασία της Γης με την πάροδο των ετών.

2η δραστηριότητα

Βλέπουμε το βιντεάκι το παρακάτω βιντεάκι και το σχολιάζουμε. Λέμε και εμείς τις εμπειρίες μας από τα θερμοκήπια που διατηρεί η μαμά και ο μπαμπάς.

3η δραστηριότητα

Τι σημαίνει “θαλάσσιος πάγος”; Πώς δημιουργείται και πού βρίσκεται; Γιατί λιώνει; Παρατηρούμε στη σελίδα https://climatekids.nasa.gov/time-machine/ το λιώσιμο των πάγων με την πάροδο των ετών.

4η δραστηριότητα

Τι σημαίνει “στάθμη της θάλασσας”; Πώς μπορούμε να τη μετρήσουμε; Τι κάνουν οι επιστήμονες για να δουν πόσο έχει ανέβει η στάθμη της θάλασσας σε όλη τη Γη; Γιατί ανεβαίνει η θάλασσα και τι επιπτώσεις έχει αυτό; Βλέπουμε το βιντεάκι που ακολουθεί και το σχολιάζουμε.


4o Εργαστήριο

Τίτλος: Το περιβάλλον μιλάει


1η Δραστηριότητα Τι θα ήθελε να μας πει η θάλασσα αν μπορούσε να μιλήσει; Η ατμόσφαιρα; Ο πάγος; Η γη που αυξάνεται η θερμοκρασία της; Συζητάμε στην παρεούλα και καταγράφουμε τις προτάσεις των παιδιών. 2η Δραστηριότητα Μπορούμε την ιδέα μας να την κάνουμε πράξη με την εφαρμογή chatter pix. Τη δείχνουμε στα παιδιά και καταγράφουμε αυτά που θα χρειαστούμε! Φωτογραφίες από τα στοιχεία του περιβάλλοντος και ηχογράφηση της φωνής μας! 3η Δραστηριότητα Βάζουμε νερό σε μια λεκανιτσα και το βάζουμε στην κατάψυξη για να γίνει πάγος και να το φωτογραφίσουμε. Ζωγραφίζουμε τη γη που θερμαίνεται και φωτογραφίζουμε τη ζωγραφιά μας, αλλά και την ατμόσφαιρα, που την πετυχαίνουμε μια μέρα όπως την είδαμε στις φωτογραφίες! Οι κυρίες αναλαμβάνουν και φωτογραφίσουν τη θάλασσα. 4η Δραστηριότητα Έχοντας τις φωτογραφίες από τα 4 ζωτικά σημεία της Γης, τους δίνουμε τη φωνούλα μας. Κάτι θέλουν να μας πουν… Παίζοντας λίγο με την εφαρμογή, βάζουμε και τα αυτοκόλλητα που μας αρέσουν, σαν παιδιά που είμαστε😁






Το 4ο εργαστήριο φαίνεται ολοκληρωμένο, αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι ⬇





5o Εργαστήριο

Τίτλος: Η Ώρα της Γης


1η Δραστηριότητα Ευαισθητοποιούμε τα παιδιά μιλώντας για την Παγκόσμια Δράσης της WWF για την Ώρα της Γης. Βλέπουμε σχετικά βιντεάκια και σημειώνουμε στο ημερολόγιο την ημερομηνία, για να το πούμε και στη μαμά και τον μπαμπά. 2η Δραστηριότητα Συμμετέχουμε κι εμείς στην παγκόσμια δράση της Ώρας της Γης. Σβήνουμε τα φώτα στην τάξη μας και διαβάζουμε παραμύθια για το περιβάλλον.

Το 5ο εργαστήριο φαίνεται ολοκληρωμένο, αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι ⬇





Τέλος 3ου Θεματικού Κύκλου🔚



64 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page