top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

eTwinning: Παραμύθια μια συνήθεια...ή με πηλό και με ρεβύθια;

Έγινε ενημέρωση: 3 Νοε 2020

Το σχολείο μας μετά την περσινή πρώτη του "παραμυθένια" συμμετοχή στην κοινότητα eTwinning με το έργο Παραμυθένια Μαθηματικά (STEM) ξεκινάει φέτος άλλο ένα ταξίδι με οδηγό τα παραμύθια, αυτή τη φορά όμως στον κόσμο της εικαστικής τέχνης.


Πιο συγκεκριμένα:


Η δασκάλα του δάσους, η κουκουβάγια διαβάζει πολλά βιβλία και στα ζωάκια αρέσει πολύ, όταν τους διηγείται παραμύθια. Φέτος, η κουκουβάγια θέλει να κάνει κάτι διαφορετικό με τα παραμύθια. Άκουσε ότι και τα παιδιά των νηπ/γείων του Ακρωτηρίου Χανίων διαβάζουν παραμύθια και αυτή τη χρονιά σκέφτηκαν να τα προσεγγίσουν όχι με τον συνηθισμένο τρόπο…αλλά με τρόπο εικαστικό!!! Αποφάσισε, λοιπόν, όλη τη χρονιά να πετάει πάνω από το Ακρωτήρι για να παίρνει ιδέες, να βοηθάει όπου χρειάζεται αλλά και να ζητήσει βοήθεια από τα παιδιά.

Σκοπός:

Η εικαστική τέχνη, συνδέεται με τη μάθηση με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Προσεγγίζεται τόσο ως αντικείμενο όσο και ως μέσο μάθησης. Μέσα από κάθε μορφή τέχνης αναπτύσσεται ο αισθητικός γραμματισμός, που παρέχει στα παιδιά εναλλακτικούς και δημιουργικούς τρόπους επικοινωνίας. Τα παιδιά αναπτύσσουν ικανότητες δημιουργικής σκέψης και επίλυσης προβλημάτων. Τα παιδιά μέσα από το συγκεκριμένο έργο θα μάθουν να δημιουργούν με την εικαστική τέχνη αλλά θα μάθουν και για την εικαστική τέχνη.

Στόχοι:

  • Να αναγνωρίζουν υλικά χρήσιμα για την εικαστική δημιουργία και να τα ταξινομούν με βάση τις ιδιότητές τους

  • Να δημιουργούν εικαστικές αναπαραστάσεις δύο και τριών διαστάσεων χρησιμοποιώντας τις εμπειρίες, τις γνώσεις, τα συναισθήματα και τη φαντασία τους ατομικά και ομαδικά

  • Να χρησιμοποιούν δεξιότητες επίλυσης προβλήματος για να δημιουργούν με τις διάφορες εικαστικές μορφές

  • Να γνωρίσουν τις δυνατότητες της ψηφιακής τεχνολογίας και να τις χρησιμοποιούν με ασφάλεια για πειραματισμό και παραγωγή έργων

  • Να επικοινωνούν, να αλληλεπιδρούν και να αποκτήσουν αξίες ομαδικότητας και συνεργατικότητας

  • Να γνωρίσουν τα χρώματα και τις μίξεις τους και γενικότερα τις ιδιότητες των υλικών (ζωγραφική)

  • Να έρθουν σε επαφή με τις τρεις διαστάσεις του χώρου και τις ιδιότητες της πλαστικότητας σε σχέση με τις αισθήσεις τους (γλυπτική)

  • Να αναπτύσσουν την ιδιότητα της σύνθεσης στην τέχνη (κολλάζ)

  • Να αναπτύσσουν την αναπαραστατική ιδιότητα της τέχνης, ιδιαίτερα μέσω της εικόνας του προσώπου, της ταυτότητας και της έκφρασης συναισθημάτων (μάσκα)

Οι στόχοι του προγράμματος θα υλοποιηθούν μέσα από διάφορα παραμύθια. Κάθε μήνα οι εταίροι θα αναρτούν τις σχετικές δραστηριότητες στο twinspace για ενημέρωση και σχολιασμό των υπολοίπων. Ο κάθε συνεργάτης θα μπορεί να επιλέξει ένα περισσότερα παραμύθια, όποια αυτός επιθυμεί, για να προσεγγίσει τις ανάλογες μορφές της εικαστικής τέχνης. Συνταξιδιώτης στο έργο μας θα είναι η σοφή κουκουβάγια.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος στην κουκουβάγια θα προκύπτουν διάφορες επιθυμίες τις οποίες θα ικανοποιούν τα σχολεία μέσα από τη συνεργασία. Η επιθυμία-εικαστικό έργο θα ξεκινάει κάθε φορά από ένα σχολείο και θα ταξιδεύει με την κουκουβάγια σε όλους τους εταίρους, ώστε ο καθένας να συμπληρώνει το δικό του κομμάτι στο έργο. Το κάθε νηπιαγωγείο μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρουσιάζει στο επόμενο σχολείο το έργο, στο σημείο που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή. Στο τέλος θα δημιουργηθούν τόσα συνεργατικά εικαστικά έργα όσες και οι επιθυμίες που θα έχει η κουκουβάγια.

Αναμενόμενα αποτελέσματα:

  • Ψηφιακή έκθεση των επιθυμιών-εικαστικών έργων της κουκουβάγιας

  • Συνεργατικό παραμύθι - Συνεργατική ζωγραφική


Συνεργάτες στο φετινό μας ταξίδι, όπως αναφέρεται παραπάνω, θα είναι Νηπιαγωγεία του Ακρωτηρίου Χανίων και πιο συγκεκριμένα τα 1ο, 2ο, 3ο, 4ο και 5ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανούν και στον παρακάτω χάρτη που έφτιαξε η συνάδελφος από το 4ο Νηπιαγωγείο Κουνουπιδιανών (Πιθάρι)


Μείνετε συντονισμένοι γιατί οι δράσεις μας ξεκινούν από τον μήνα Νοέμβρη!!


50 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page