top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

eTwinning και Εργαστήρια Δεξιοτήτων: Ζω καλύτερα - Ευ Ζην

Έγινε ενημέρωση: 19 Απρ 2023

Ξεκινάμε, λοιπόν, φέτος τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία, εμείς με τους συνεργάτες μας, επιλέξαμε να τα εντάξουμε στο έργο eTwinning "Beebot discovers the life cycles". Για το λόγο αυτό, οι δράσεις θα είναι κοινές.


Για 1ο Θεματικό Κύκλο για το δίμηνο Οκτώβρη - Νοέμβρη επιλέξαμε

Ζω καλύτερα - Ευ Ζην με θέμα "Αυτομέριμνα" και τίτλο

"ο ρόλος των συναισθημάτων στον κύκλο ζωής των ανθρώπων"



Σκοπός του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι η κοινωνικο-συναισθηματική ενδυνάμωση των μαθητών (4-6 ετών) και η καλλιέργεια δεξιοτήτων διαχείρισης συναισθημάτων. Πιο συγκεκριμένα, με την αρωγή, τον συντονισμό και την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών, το εν λόγω Πρόγραμμα στοχεύει στην ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας, στην αποτελεσματική διαχείριση συναισθημάτων των μαθητών προσχολικής ηλικίας και στην καλλιέργεια βασικών δεξιοτήτων ζωής όπως η ενσυναίσθηση, η αυτορρύθμιση και η οριοθέτηση των συναισθημάτων, μέσα από βιωματική, ανακαλυπτική, δημιουργική ενασχόληση και εκπαίδευση. Τέλος, στοχεύει στην ανάπτυξη γλωσσικών – επικοινωνιακών δεξιοτήτων, στοχαστικής, αναστοχαστικής, κριτικής και αποκλίνουσας σκέψης, της ικανότητας επομένως του συλλογίζεσθαι στα παιδιά (Lipman, 2003: 2004).

*Ο Θεματικός Κύκλος είναι βασισμένος στο πρόγραμμα "δύο φίλοι" που υπάρχει στην πλατφόρμα του ΙΕΠ.



1o Εργαστήριο

Τίτλος: Φιλία

1η δραστηριότητα

Στην παρεούλα συζητάμε τι είναι αυτά που κάνουν οι φίλοι, όταν είναι μαζί και περνάνε όμορφα. Οι απόψεις των παιδιών καταγράφονται στον πίνακα από τη Νηπιαγωγό.

2η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το παραμύθι "το μικρό βιβλίο της φιλίας" και ακολουθεί συζήτηση στην παρεούλα. Μένουμε κυρίως στην τελευταία φράση, "οι καλοί φίλοι σου κρατούν το χέρι ό,τι κι αν γίνει". Έτσι γινόμαστε όλοι μια παρέα, ένας κύκλος, κρατώντας το χέρι του διπλανού μας ό,τι κι αν γίνει.

3η δραστηριότητα

Δημιουργούμε την αφίσα της φιλίας, επηρεασμένοι από αυτή τη φράση.


4η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το βιβλίο "του σκοινιού τα μανταλάκια" και συζητάμε στην παρεούλα.

5η δραστηριότητα

Με αφορμή το βιβλίο, χωριζόμαστε σε δύο ομάδες και παίζουμε ψυχοκινητικά παιχνίδια με κόκκινα και μπλε μανταλάκια, παίρνοντας ιδέες από εδώ.

6η δραστηριότητα

Με τους φίλους μας στο eTwinning αποφασίζουμε να φτιάξουμε το burger της φιλίας. Κάθε σχολείο προτείνει ένα υλικό, ώστε να δημιουργήσουμε το δικό μας, μοναδικό burger. Εμείς προτείνουμε το μαρούλι, γιατί μας αρέσουν πολύ τα πράσινα λαχανικά και το φτιάχνουμε με γκοφρέ.


2o Εργαστήριο

Τίτλος: Αναγνώριση συναισθημάτων


1η δραστηριότητα

Με τους φίλους όμως κάποιες φορές στεναχωριόμαστε. Τι είναι αυτό που μας βοηθάει να ξεπεράσουμε μια δύσκολη στιγμή; Τι μας φτιάχνει τη διάθεση όταν είμαστε στεναχωρημένοι; Φτιάχνουμε μια βαλίτσα γεμάτη ιδέες!!!


2η δραστηριότητα

Μα τι είναι αυτή η αγάπη τελικά; Τα παιδιά απαντούν τι σημαίνει "αγάπη" για αυτά...

3η δραστηριότητα

Οι ιδέες των παιδιών πολλές! Ψηφίζουμε την αγαπημένη μας και ..... η αγάπη τελικά είναι "μια ζωγραφιά"


4η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το βιβλίο "το δέντρο που έδινε" και συζητάμε πόσο πολύ τελικά αυτή η μηλιά αγαπούσε το αγόρι... Τι αισθανόταν κάθε φορά;

5η δραστηριότητα

Δημιουργούμε το δικό μας 3d δέντρο, τη δική μας μηλιά, όπου πάνω της θα βάλουμε μήλα με τα βασικά συναισθήματα.

3o Εργαστήριο

Τίτλος: Αναγνώριση συναισθημάτων-Εμβάθυνση


1η δραστηριότητα

Τα συναισθήματα είναι όπως τα κύματα της θάλασσας που διαδέχονται το ένα το άλλο. Άλλοτε ήρεμα, άλλοτε πιο αγριεμένα, άλλοτε γρήγορα, άλλοτε πιο αργά. Κύματα ανάλογα το συναίσθημά μας δημιουργήσαμε και εμείς παίζοντας διαδικτυακά με τους φίλους μας από το eTwinning έργο. Τα παιδιά από όλα τα σχολεία κρατούσαν ένα γαλάζιο πανί και το κουνούσαν ανάλογα με το συναίσθημα κάθε φορά.




2η δραστηριότητα

Με τους eTwinning φίλους μας δημιουργούμε το δικό μας επιτραπέζιο παιχνίδι της φιλίας. Κάθε σχολείο προτείνει δύο κανόνες για το παιχνίδι. Οι δικοί μας μπήκαν στις θέσεις 17 και 19, όπως επίλεξαν τα παιδιά.


3η δραστηριότητα


Παίζουμε το παιχνίδι μας στην τάξη, ομαδικά-οργανωμένα ή και στις ελεύθερες δραστηριότητες.










Μπορούμε όμως να το παίξουμε και διαδικτυακά 😉




4η δραστηριότητα

Κάθε σχολείο δημιουργεί τα δικά του διαδικτυακά παιχνίδια για τα συναισθήματα και τα μοιράζεται με τους φίλους στο eTwinning για να παίζουμε και να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας όλοι!! Τα δικά μας σε LearningApps και WordWall:


4o Εργαστήριο

Τίτλος: Ανάπτυξη κριτικής σκέψης


1η δραστηριότητα

Συμμετέχουμε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού με αυτό το εργαστήριο. Ετοιμάζουμε έναν Χάρτη Φιλίας για το Beebot, όπου οι μαθητές προγραμματίζουν το ρομποτάκι να αποφεύγει τις εικ


όνες με ενέργειες που βλάπτουν τους φίλους και να πηγαίνουν να βρουν την πραγματική φιλία.

2η δραστηριότητα

Κρύβουμε κι εμείς ένα στοιχείο της πραγματικής φιλίας και στέλνουμε τον κώδικα στους φίλους μας για να το βρουν!


Το 4ο εργαστήριο φαίνεται αναλυτικά, αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι (2η δραστηριότητα) ⬇




5o Εργαστήριο

Τίτλος: Ψυχική ενδυνάμωση


1η δραστηριότητα

Τα παιδιά με τη βοήθεια της νηπιαγωγού φτιάχνουν μία στροφούλα με θέμα τη φιλία και την εικονογραφούν. Είναι η δική μας παροιμία της φιλίας...

2η δραστηριότητα

Διαβάζουμε το παραμύθι "το Τικ και το Τακ". Ακολουθεί συζήτηση στην παρεούλα για τους φίλους. Τι είναι αυτά που μας στεναχωρούν και κάνουν την καρδούλα μας να χτυπάει διαφορετικά; Πάμε να τα παγιδέψουμε όλα αυτά για να είναι η καρδούλα μας καλά;; Με τι; Με τη βοήθεια μιας ονειροπαγίδας!

3η δραστηριότητα

Δημιουργούμε την ονειροπαγίδα! Της βάζουμε κάτω φτερά, όπου πάνω τους έχουμε προτάσεις που μπορούν να κάνουν το "τικ" και το "τακ" μας να χτυπούν δυνατά!!!


6o Εργαστήριο

Τίτλος: Ολοκλήρωση


Με τους φίλους μας από το eTwinning αποφασίσαμε να συγκεντρώσουμε όλα αυτά που μάθαμε και να τα εντάξουμε σε μια κοινή ιστορία για τη φιλία, που δημιουργήσαμε όλα τα σχολεία μαζί, συνεργατικά!!

Η δική μας συμβολή... είμαστε το 3ο, κατά σειρά δήλωσης, σχολείο και συνεχίζουμε την ιστορία των 3 φίλων ως εξής:

... Ο Ερμής αποφάσισε και έκλαψε πολύ μέχρι που του πέρασε και κοιτούσε το παράθυρό του. Ένοιωθε μοναξιά και λύπη. Είχε και θυμό.

Εκείνη την ώρα πέρασε ένας μεγάλος και πήγε να βοηθήσει τον Ερμή. Του χτύπησε την πόρτα και τον ρώτησε αν θέλει να τον πάει στις κούνιες.

Ο Ερμής δεν συμφώνησε γιατί του πονούσε το πόδι. Ο μεγάλος θα έφερνε τους φίλους του. "Θα φέρω τους φίλους σου εδώ", είπε.

Ο ενήλικας λεγόταν Γιώργος. Έφερε τους φίλους του και τοστ, αυγό και φακές. Έφαγαν όλοι μαζί σε ένα ειδικό τραπεζάκι.

..... συνεχίζεται από τα υπόλοιπα σχολεία.


Ολόκληρη η ιστορία βρίσκεται εδώ👇


7o Εργαστήριο

Τίτλος: Αξιολόγηση


Ο Θεματικός μας Κύκλος αξιολογήθηκε στο τέλος του από τα παιδιά. Η ιδρύτρια του eTwinning έργου μας, δημιούργησε ένα διαδικτυακό quiz και εκεί μπήκαν τα παιδιά από όλα τα σχολεία ώστε να απαντήσουν στις ερωτήσεις και να δώσουν την ανατροφοδότησή τους για τον κύκλο.



Τέλος 1ου Θεματικού Κύκλου🔚



66 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page