top of page
Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

eTwinning - Παραμυθένια Μαθηματικά (STEM)


Το σχολείο μας φέτος συμμετέχει για πρώτη φορά στην κοινότητα του eTwinning με το έργο "Παραμυθένια Μαθηματικά (STEM)", μέσω του οποίου θα προσεγγίσουμε έννοιες Μαθηματικών μέσα από παραμύθια και με συνεργάτες, σχολεία από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Όμως ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή! Τι είναι το eTwinning;

"To eTwinning είναι η κοινότητα των σχολείων της Ευρώπης. Το eTwinning προσφέρει μία ασφαλή πλατφόρμα για το προσωπικό (εκπαιδευτικούς, διευθυντές, βιβλιοθηκάριους κπλ) που εργάζεται σε σχολεία των συμμετεχουσών Ευρωπαϊκών χωρών, προκειμένου να επιικοινωνήσουν, να συνεργαστούν, να αναπτύξουν σχέδια, να μοιραστούν και εν ολίγοις να νιώσουν ότι αποτελούν μέρος της πιο συναρπαστικής μαθησιακής κοινότητας στην Ευρώπη. Το eTwinning συγχρηματοδοτείται από το Erasmus+, το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία και τον Αθλητισμό."

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε και εδώ.

Πάμε στο έργο μας τώρα! Το συγκεκριμένο πρόγραμμα σχεδιάστηκε στα πλαίσια της eTwinning δράσης STEM 2.0 και αποσκοπεί στην προσέγγιση των Μαθηματικών του Νηπιαγωγείου μέσα από γνωστά ή μη παραμύθια και μύθους με αξιοποίηση του εξοπλισμού kids first coding-robotics ή με ανεξάρτητες δραστηριότητες. Παράλληλα, ενθαρρύνεται η επικοινωνία, συνεργασία και αλληλεπίδραση με άλλα σχολεία της Ευρώπης.

Σκοπός του προγράμματος των Μαθηματικών για το Νηπιαγωγείο είναι τα παιδιά να μπορούν να επεξεργάζονται και να αξιοποιούν νέα δεδομένα, να συγκρίνουν και να μετασχηματίζουν απλές σχέσεις και διαδικασίες με τη δοκιμή και τον έλεγχο. Να ενδιαφέρονται, να επινοούν και να επιλύουν προβλήματα και να αξιοποιούν τη σύγχρονη τεχνολογία. Κατά τη διαδικασία επίλυσης προβλημάτων, ομαδικά και ατομικά, τα παιδιά αναπτύσσουν ειδικές ικανότητες, όπως να συγκρίνουν και να συσχετίζουν αντικείμενα, να αντιλαμβάνονται κάποιες ιδιότητες, σχέσεις και συνδυασμούς και τέλος να μετρούν και να αναγνωρίζουν απλά σχήματα στο περιβάλλον.

Στόχοι:

  • να προβληματίζονται και να ερευνούν ποικίλες καταστάσεις, να στηρίζονται σε προηγούμενες γνώσεις και εμπειρίες, να κάνουν απλές υποθέσεις και να καταλήγουν σε σχετικά συμπεράσματα

  • να διαχειρίζονται και να χρησιμοποιούν υλικά, μέσα και καταστάσεις που συνδέονται με την καθημερινή ζωή

  • να αξιοποιούν τις δυνατότητες για αριθμητικές εφαρμογές μέσα στα όρια των δυνατοτήτων τους

  • να οικοδομούν σταδιακά την έννοια των αριθμών

  • να «ερμηνεύουν» γενικά στοιχεία του κόσμου που τα περιβάλλει μέσα από διαδικασίες παρατήρησης και περιγραφής, σύγκρισης, ταξινόμησης, αντιστοίχισης, σειροθέτησης, και συμβολικής αναπαράστασης

  • να οργανώνουν και να επεκτείνουν τις γνώσεις τους σχετικά με τους αριθμούς

  • να «εκτελούν» απλές μαθηματικές πράξεις

  • να μετρούν χρησιμοποιώντας αυθαίρετες ή συμβατικές μονάδες μέτρησης

  • να κατανοούν απλές χωροχρονικές σχέσεις

  • να εμπλουτίζουν τη γλώσσα και με λέξεις που συνδέονται με τα μαθηματικά, να επικοινωνούν και να αξιοποιούν την τεχνολογία

Το χρονοδιάγραμμα του έργου μας:

Νοέμβριος 2019: Γνωριμία εταίρων, γνωριμία με υπολογιστή, ασφάλεια στο διαδίκτυο

Δεκέμβριος 2019: Έννοιες χώρου (τοποθετήσεις, προσανατολισμός, διαδρομές, τοπολογικές σχέσεις, στερεά & επίπεδα σχήματα)

Ιανουάριος 2020: Ποιοτικές σχέσεις (ομαδοποιήσεις, ταξινομήσεις, ποιοτικές διατάξεις, διαδοχή, αντιστοιχίσεις, διάταξη ποσοτήτων)

Φεβρουάριος 2020: Ποσοτικές σχέσεις (προφορική αρίθμηση, καταμέτρηση, μέτρηση, απόλυτοι αριθμοί, τακτικοί, αναγνώριση ποσοτήτων & αριθμητικών συμβόλων, αντιστοιχίσεις ποσοτήτων-αριθμών)

Μάρτιος 2020: Μεγέθη και μετρήσεις (χώρου, χρόνου, όγκου, βάρους)

Απρίλιος 2020: Συνεργατική ιστορία με μαθηματικές έννοιες

Μάιος 2020: Συνεργατική ζωγραφική για εικονογράφηση ιστορίας, παρουσίαση, αξιολόγηση

97 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page