top of page
Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

Ν. Καζαντζάκης - Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα...

Έγινε ενημέρωση: 24 Φεβ 2023


Από τα μέσα περίπου του Χειμώνα, ξεκινήσαμε, στο ολοήμερο, να ασχολούμαστε με τον Ν. Καζαντζάκη και να διαβάζουμε το παιδικό του μυθιστόρημα "Στα Παλάτια της Κνωσού", με αφορμή τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό παιχνιδιού στο Scratch (εδώ το παιχνίδι σε παλαιότερη ανάρτηση).

Η προκήρυξη του διαγωνισμού είχε ως εξής:

"Το γραφείο Σχολικού Συμβούλου Πληροφορικής Δυτικής Κρήτης σε συνεργασία με το ΚΕΠΛΗΝΕΤ Χανίων, Σχολικούς Συμβούλους, Εκπαιδευτικούς Πληροφορικής πανελλαδικά και το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πολυτεχνείου Κρήτης, προκηρύσσουν τον 3ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό παιχνιδιού στο Scratch. Ο φετινός διαγωνισμός για το σχολικό έτος 2016-17 έχει γενικό τίτλο: «Ελληνική Μυθολογία – Σκρατσάροντας με ένα μύθο» και ειδική θεματική με τίτλο “Ελληνική Μυθολογία και Καζαντζάκης” στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το 2017 έχει ανακηρυχθεί ως “Έτος Καζαντζάκη” από το Υπουργείο Πολιτισμού."

Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν αρχές Ιουνίου. Το νηπιαγωγείο μας βραβεύτηκε με "Έπαινο Καζαντζάκη"!

Μέσα από το μυθιστόρημα περιηγηθήκαμε στο Μινωικό Ανάκτορο, γνωρίσαμε τον Θησέα, την Αριάδνη, το Μινώταυρο, τους βασιλιάδες Μίνωα και Αιγέα, τον Δαίδαλο και τον Ίκαρο, αλλά και τον Χάρη και την Κρινό και τον πατέρα τους, τον Αριστείδη τον σιδερά, ήρωες της φαντασίας του εξαίρετου λογοτέχνη, γύρω από τους οποίους "έχτισε" το γνωστό μύθο...

Γνωρίσαμε, βέβαια, και τον δημιουργό του μυθιστορήματος, τον Νίκο Καζαντζάκη και μάθαμε αρκετά πράγματα για τη ζωή του.

Το θέμα τελικά είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά και έτσι αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με αυτό όλοι και να είναι και το θέμα της καλοκαιρινής μας γιορτής: :)

Είδαμε και σχολιάσαμε βίντεο στο διαδίκτυο, σχετικά με το Μινωικό Ανάκτορο:

Είδαμε το ακόλουθο βίντεο (από την σελίδα http://www.historical-museum.gr/webapps/kazantzakis-school/dim01.php και αφού το συζητήσαμε, απαντήσαμε σε ερωτήσεις σχετικές με αυτό. Έτσι μάθαμε πολλά για τη ζωή του Ν. Καζαντζάκη...

Πιο συγκεκριμένα, γνωρίσαμε για την οικογένειά του, πότε και πού γεννήθηκε, πού μεγάλωσε και εντοπίσαμε στο χάρτη τις αντίστοιχες πόλεις...

Ο Ν. Καζαντζάκης αγάπησε δυο γυναίκες και έγραψε πολλά βιβλία. Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες και αρκετά από αυτά έχουν γίνει ταινίες. Μάθαμε και σχολιάσαμε κάποιες από τις ιστορικές φράσεις του...

Επικοινωνήσαμε με την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης - Αυστραλίας και ζητήσαμε να μας αποσταλεί το ετήσιο ημερολόγιο που είναι αφιερωμένο στον Κρητικό Λογοτέχνη. Το παραλάβαμε, το ξεφυλλίσαμε, το σχολιάσαμε και το βάλαμε στην παρεούλα, ώστε να ανατρέχουμε εκεί για πληροφορίες.

Κάποια σημεία του μυθιστορήματος μας κίνησαν ιδιαίτερα το ενδιαφέρον, όπως η θεά Αθηνά και τα όπλα που χρησιμοποιούσαν τότε, τα οποία ήταν από μπρούτζο και τα καλύτερα από σίδηρο. Πολλά νήπια αναρωτήθηκαν : "Μα, κυρία, τι σημαίνει μπρούτζο;" Έτσι, ψάξαμε στο διαδίκτυο για αντικείμενα που είναι φτιαγμένα από μπρούτζο, αλλά και από χαλκό και από σίδηρο και τα τοποθετήσαμε χρονικά.

Περισσότερο από όλα, σταθήκαμε στο λαβύρινθο.

Φτιάξαμε λαβυρίνθους με τουβλάκια και με διαφορετικές διαδρομές κάθε φορά. Στο τέλος προσθέσαμε και τον Μινώταυρο. Περπατήσαμε σε λαβύρινθο σχηματισμένο από τα παιδιά, τα οποία άλλαζαν θέσεις κάθε φορά. Σε παραλλαγή του παιχνιδιού, περπατήσαμε στον ίδιο λαβύρινθο με κλειστά μάτια έχοντας ένα βοηθό.

Χωριστήκαμε σε ομάδες και φτιάξαμε λαβυρίνθους με διάφορα υλικά: καλαμάκια, πλαστελίνη, γλωσσοπίεστρα και πηλό.

Παρουσιάσαμε και συζητήσαμε για το δίσκο της Φαιστού. Στο μαυροπίνακα φτιάξαμε ένα δίσκο χωρίς σύμβολα. Με αφορμή το τραγουδάκι "10 καβουράκια" (από τον δίσκο με παιδικά τραγούδια του Γ.Χατζηπιερή "ο τεμπέλης δράκος" (2005)), αποτυπώσαμε στον κενό δίσκο σύμβολα αντί για λέξεις του τραγουδιού. Μαθαίνουμε να γράφουμε με τη φορά του δίσκου και αντιλαμβανόμαστε ότι η γραφή δεν είναι μόνο μία! Φτιάξαμε, επίσης, ατομικούς δίσκους σε χαρτί και από πηλό.

Αποφασίσαμε να δείξουμε και στους γονείς μας αυτά με τα οποία ασχολούμαστε τον τελευταίο καιρό, γι' αυτό φτιάξαμε μια πρόσκληση - λαβύρινθο για να τους πούμε πότε να έρθουν...

Ξεκινήσαμε την καλοκαιρινή μας γιορτή με μια παρουσίαση από τα νήπια, μέσα από μαυροπίνακες, βασικών πληροφοριών για τον Λογοτέχνη,

και συνεχίσαμε με παιχνίδια...

1ο παιχνίδι: Ο λαβύρινθος. Ομαδούλες των τριών παιδιών περπατάνε σε ένα λαβύρινθο φτιαγμένο από χάρτινα τελάρα, ο οποίος όμως σε σημεία έχει το δρόμο του κλειστό και ανοίγει μόνο αν απαντήσει η ομάδα σωστά σε διάφορες ερωτήσεις.

2ο παιχνίδι: Τα κουβάρια. 3 ομάδες παιδιών -κόκκινη, κίτρινη, μπλε - τυλίγουν το ήδη ξετυλιγμένο κουβάρι στην αυλή, απαντώντας σωστά σε ερωτήσεις σχετικές με τη Μινωική Κρήτη, τον Ν. Καζαντζάκη και το μυθιστόρημα και ανακαλύπτουν ένα κομμάτι από τον δίσκο της Φαιστού, τον οποίο στο τέλος συνθέτουν.

3ο παιχνίδι: Το μήνυμα της χρονιάς. 3 ομάδες παιδιών - κόκκινη, κίτρινη, μπλε. Κάθε παιδί διαλέγει έναν δικό του άνθρωπο (μαμά, μπαμπά, παππού, γιαγιά, αδερφό/ή, κλπ) και δένεται με αυτόν με ενα λαστιχάκι στο πόδι. 3 λεκάνες με ίδια χρώματα - 1 κόκκινη, 1 κίτρινη και 1 μπλε - γεμάτες με άμμο και καρτέλες με λέξεις. Με το σύνθημα, κάθε ζευγαράκι τρέχει στη λεκάνη, βρίσκει μια λέξη και γυρνάει πίσω για να συνεχίσει το επόμενο ζευγάρι. Μόλις η ομάδα μαζέψει όλες τις λέξεις, τρέχει στο χαρτόνι του χρώματός της και αποκρυπτογραφεί το μήνυμα της χρονιάς!

Εμείς περάσαμε υπέροχα!!!!

ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!!!!!!!!!

254 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page