top of page
  • Εικόνα συγγραφέαΝηπιαγωγείο Χωραφακίων

Ένα lapbook για την 28η Οκτωβρίου!

Έγινε ενημέρωση: 31 Οκτ 2022

Φέτος θελήσαμε να αγγίξουμε τη θεματική αυτή λίγο διαφορετικά. Μετά την εξιστόρηση των γεγονότων, προσπαθήσαμε να μείνουμε περισσότερο στο συναίσθημα που μας προκαλούν και να διαχωρίσουμε τον πόλεμο από την ειρήνη μέσα από τις αισθήσεις μας.

Τι είναι "αισθήσεις" κυρία;; ρώτησαν τα παιδιά!

Είναι ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας... και κάπως έτσι τις πιάσαμε με τη σειρά.

Αρχίσαμε με την ακοή, με αφορμή τα σχετικά βίντεο που είδαμε για τα γεγονότα της 28ης Οκτωβρίου. Κάπου ακούστηκαν οι σειρήνες και ένας άνθρωπος να μιλάει στο ραδιόφωνο τότε και να λέει τα νέα... Τα παιδιά τρόμαξαν. Εκτός από τις σειρήνες, είπαν ότι στον πόλεμο ακούμε και όπλα και πυροβολισμούς. Και στην ειρήνη;; Τι μπορούμε και ακούμε τώρα και καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ειρήνη; Προσπαθήσαμε να κάνουμε ησυχία και να ακούσουμε γύρω μας... τη φύση, τα φύλλα των δέντρων, τα αυτοκίνητα, τα αεροπλάνα (βρισκόμαστε κοντά σε αεροδρόμιο), φωνές ανθρώπων που περπατάνε, είπαν τα παιδιά!

Ποια εικόνα μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε τον πόλεμο;; Άνθρωποι που πολεμάνε, στρατιώτες με όπλα, φωτιές, απάντησαν. Στην ειρήνη είπαν ουράνιο τόξο, παιχνίδια, πουλιά, μπλε ουρανό.

Και αν μπορούσαμε να αγγίξουμε τον πόλεμο τι θα αισθανόμασταν;; Εκεί σκέφτηκαν λίγο μέχρι που η Ήλια είπε θα ήταν σαν σκαντζόχοιρος κυρία! Θα πονούσε, θα τσιμπούσε! Ενώ η ειρήνη;; Είπαν φίλοι, αγκαλιές, πούπουλα.

Τι κι αν μπορούσαμε να μυρίσουμε τον πόλεμο;; Τι μυρωδιά θα είχε; Όλα καμμένα είπαν, φωτιά. Και η ειρήνη; Μυρίζει λουλούδια και κολόνια!!

Τελευταία μας έμεινε η γεύση... εκεί για τον πόλεμο κάθε παιδί έλεγε τα φαγητά που δεν του αρέσουν και δεν τα τρώει 😊 ακούστηκαν διάφορα λοιπόν, ανάλογα με τα γούστα του καθενός. Για τη γεύση που θα είχε η ειρήνη επίσης ακούστηκαν διάφορα που αρέσουν σε όλους, όπως παγωτό, σοκολάτα, τούρτα, γλυκά, πίτσα κλπ!


Στη συνέχεια είδαμε και το βίντεο για τις αισθήσεις στον πόλεμο και την ειρήνη και παρατηρήσαμε ότι πολλά από αυτά που είπαμε κι εμείς τα δείχνει και εκεί!


Δώσαμε και χρώματα στον πόλεμο και την ειρήνη. Για τον πόλεμο τα παιδιά είπαν μαύρο, γκρι και άσπρο από τα χιόνια στα βουνά που πολεμούσαν! Η ειρήνη είπαν είναι χρωματιστή, γαλάζια, κίτρινη, πορτοκαλί και χαρούμενη!


Όλες αυτές τις ιδέες αποφασίσαμε να τις συγκεντρώσουμε σε ένα lapbook που τόσο αγαπάμε (το προηγούμενο lapbook που κάναμε για τον εαυτό μας θα το δείτε εδώ) και να τιμήσουμε με αυτόν τον τρόπο την 28η Οκτωβρίου.


Αρχικά διπλώσαμε το μισό λευκό κάνσον με τέτοιο τρόπο που να δημιουργείται ένα βιβλίο το οποίο να ανοίγει σαν παράθυρο. Το εσωτερικό μέρος χωρίστηκε σε τρία μέρη.

Στο κεντρικό μέρος τα παιδιά κόλλησαν με βέλκρο τις σημαίες και τους αρχηγούς των 3 χωρών (της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Γερμανίας) και μία εικόνα με ένα δάφνινο στεφάνι και το "ΟΧΙ" που είπε ο Μεταξάς στους Ιταλούς.

Στο αριστερό και δεξί μέρος προσέγγισαν τον πόλεμο και την ειρήνη μέσα από τις 5 αισθήσεις.

Το εξώφυλλο στολίστηκε με την ελληνική σημαία και τον τίτλο "28η Οκτωβρίου 1940".











Χρωματίζοντας αριστερά το φόντο του πολέμου και δεξιά της ειρήνης















Συνθέτοντας το lapbook











Το εσωτερικό των lapbook.

Και ενώ το φόντο του πολέμου αποδόθηκε από όλα τα παιδιά με μαύρο χρώμα, η ειρήνη είχε ποικιλία στην απόδοσή της. Πολύχρωμη, γαλάζια, πορτοκαλί, με τα χρώματα του ουράνιου τόξου, με καρδούλες, με ένα χαρούμενο κοριτσάκι και έναν ήλιο!!!

Στη γεύση τελικά μείναμε στη σούπα και το ξερό ψωμί, αλλά η σούπα δεν μπορεί να μπει στο lapbook μας, οπότε βάλαμε το παξιμαδάκι και ένα κομμάτι σοκολάτας απέναντι για την ειρήνη.

Στην αφή βάλαμε οδοντογλυφίδα που τσιμπάει, όπως ο σκαντζόχοιρος και βαμβάκι που είναι απαλό σαν χάδι και πούπουλο.

Στην ακοή, κρύψαμε τους ήχους του πολέμου και της ειρήνης σε qr κώδικες και θα χρειαστούμε το κινητό της μαμάς ή του μπαμπά για να τους ακούσουμε!

Στην όραση και την όσφρηση βρήκαμε εικόνες σχετικές με τις ιδέες των παιδιών...


Ένα ξεχωριστό και διαδραστικό βιβλίο βρίσκεται στην "αγκαλιά" των παιδιών!




ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!



27 Προβολές0 Σχόλια

Πρόσφατες αναρτήσεις

Εμφάνιση όλων
awarded-etwinning-school-label-2021-22.p
in-action_-eimai-presveytis.jpg
codeweek_badge_2019.png
bottom of page